Musea Oostende

Ensorhuis Oostende

foto Ensorhuis Oostende

Het Ensorhuis in Oostende is een museum over het leven van kunstenaar en componist James Ensor. Hij wordt algemeen erkend als de belangrijkste vernieuwer van de moderne kunst in België. Zijn kunstwerken zijn over de ganse wereld te bewonderen.

In 1917 verhuisde James Ensor (1860–1949) naar dit huis in Oostende dat hij had geërfd van zijn oom die er een schelpen- en souvenirwinkel hield. Hij bracht er zijn nadagen door.

Na zijn dood ijverden de ‘Vrienden van James Ensor’ voor het behoud van het huis als museum. In 1956 werd het Ensorhuis aan de stad Oostende overgedragen, maar het verkommerde door de hoge onderhoudskosten en werd na verloop van tijd voor het publiek gesloten. In de jaren zeventig werd Ensorhuis gerestaureerd en het museum heropend.Informatie Ensorhuis Oostende

Op de benedenverdieping bevindt zich een schelpen- en souvenirwinkel die vroeger van Ensors oom en tante. James Ensor sloot het winkeltje nadat hij het huis geërfd had, maar liet het intact.

Op de tussenverdieping is er een reconstructie van het vernietigde schilderij ‘Arme luizenbos die zich warmt’, een werk van Jacques Verduyn. Vroeger bevond zich hier de keuken. Aan de straatzijde bevindt zich een documentatiezaal. Hier zijn er wisselende tentoonstellingen rond het leven en werk van James Ensor.

Op de eerste verdieping was er een eetkamer en tevens een salon-atelier. Aan de straatkant ligt het ‘Blauwe Salon’. Deze diende zowel als leefkamer als atelier. Al de schilderijen die hier hangen zijn niet de originele stukken, maar reproducties. Het meubilair dat u hier vindt is wel authentiek. De piano en het harmonium herinneren aan het feit dat Ensor niet alleen schilder was, maar ook componist.

Het Ensorhuis is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De entreekosten bedragen 2 euro voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Openingstijden Ensorhuis

Geopend tot en met 30-12-2013, dagelijks van 10u tot 12u en van 14u tot 17u.
Het Ensorhuis is op dinsdag gesloten. Ook op 25/12 en 01/01 is het museum gesloten.

Adres Ensorhuis Oostende

Vlaanderenstraat 27
8400 Oostende

BelgischeKust.info, is een onafhankelijke website met nieuws, tips en aanbiedingen voor de mooiste vakantie, last minute en weekendje weg aan de Belgische Kust.

Zoek hotels

Incheckdatum

calendar

Uitcheckdatum

calendar

Last Minutes:

Landal

Landal Belgie Wie kiest voor Landal die kiest voor zorgeloos genieten in een mooi vakantiepark.
Bekijk

Roompot

Roompot vakantieparken Belgische Kust Bekijk de prachtige vakantieparken en campings van reisaanbieder Roompot, ideaal voor families.
Bekijk

Suncamp

foto Suncamp Last minuteSuncamp biedt tal van campings door heel Europa, waarvan ook enkele in België.
Bekijk

Sunparks

Sunparks vakantieparken Belgische KustSunparks biedt al jaren tal van prachtige vakantieparken met tal van voorzieningen. Leuk voor jong en oud.
Bekijk