Uniek in de wereld zijn de Garnaalvissers te paard in Oostduinkerke aan de Belgische Kust. Eeuwen geleden werd deze vorm van garnaalvissen aan de hele kust beoefend. Vandaag de dag is het bijzondere verschijnsel alleen nog in Oostduinkerke te bewonderen. Het is en blijft voor jong en oud bijzonder om te zien hoe de garnaalvissers vanop hun sterke boerenpaarden door de golven ploegen om met hun netten garnalen te vangen.
Garnaalvissers Oostduinkerke te paard
De garnaalvisserij wordt gedurende 2 á 3 uren bij laagtij beoefend door de garnaalvissers te paard. De paardenvissers zijn gekleed in hun kenmerkende gele oliejekker met hoge laarzen en een zuidwester op het hoofd. Ze zitten op een houten zadel te paard en loodsen het paard door het water terwijl het dier het zware garnaalnet achter zich aansleept. Als het net vol is komt de visser samen met zijn paard het strand op om zijn vissersnet te legen in de korven die aan weerszijden van het paard vastgehecht zijn.
Garnaalvissers te voet
Naast de garnaalvissers te paard zijn er ook garnaalvissers die zonder paard door de zee waden om garnalen te vangen. Deze granaalvissers te voet worden “kruiers” of “kruwers”. Deze mannen en vrouwen trekken zelf hun garnalennet door het strandwater. Hun net is minder groot dan die van paardenvisser, maar desalniettemin vraagt het enorm veel kracht om de netten door het water te slepen. Verder zijn beide methoden van garnaalvissen nagenoeg identiek. Deze mooie traditie van garnaalvissen wordt van ouders op kinderen overgebracht en zo blijft hopelijk nog lang een mooie traditie in ere.
Informatie Paardenvissers Oostduinkerke
In het voor- en naseizoen van maart tot en met november trekken de garnaalvissers tijdens eb op te voet en op hun paarden naar zee ter hoogte van de Schipgatduinen en bij Groenendijk. Daarna worden de gevangen garnalen gekookt en verkocht op de Zeedijk van Oostduinkerke. In de maanden juni, juli en augustus zijn de garnaalvissers niet aan het werk.
© BelgischeKust.info – Belgische Kust | Oostduinkerke – Garnaalvissers